Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2012 19:36 - Добрият и лошият дълг и злия кредитор
Автор: predpriemach Категория: Бизнес   
Прочетен: 5184 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 20.01.2012 19:38


   Да вземеш, или да не вземеш кредит? Това е въпросът, ако може да перефразираме Хамлет. Има основно два вида кредити, на които е посветен този пост.  image
  1. Лоши кредити - това са обикновено кредити, с които се купуват предмети, услуги и други неща, които не носят добавена стойност за купувача. Не носят доходи, и с течение на времето стойността им намалява. Това са битова техника, коли (когато не се използват за бизнес), екскурзии, шопинг, жилища за живеене. Освен, че харчейки пари за тези неща, вие се обричате да плащате на кредитора и сериозна лихва. За нещо, което във времето се обезценява. Това се нарича финансово робство и е широко разпространено в САЩ, Западна Европа и се опитата да стъпи и в България, но финансовата криза ограничи пораженията. Лошите кредити се ползват предимно от средната класа, и бедното население. И това е една от причините за тяхното обедняване. С времето тези пасиви изискват подръжка, разходи, а не генерират никакви приходи.  image
       Да, примамливо е днес да имаш смартфон, лаптоп, кола, жилище. Но вие реално ги нямате. Те са на банката/кредитора и в момента, в който шефа ви не е доволен от работата ви и ви уволни, банката ще дойде и ще ви отреже главата (в добрия смисъл на думата, разбира се:)

2. Добри кредити - те се използват основно за бизнес, инвестиции и закупуване на активи, които с течение на времето не намаляват/увеличават стойността си. Ако използвате един кредит, за да увеличите активите си и доходите от тях, това се нарича добър кредит. Използва се основно от предприемачи, инвеститори и хора над средната класа. И това е една от основните причини богатите да стават по-богати. Ето няколко примера на добри кредити: image
  - кредит за ремонт на жилище, което после може да бъде продадено, дадено под наем - инвестирайки в един освежителен ремонт, повишавате стойността на актива, и съответно може да договорите по-висока цена.
- кредит за превозно средство, използвано за бизнес - ако се занимавате с транспортни услуги, закупуването на едно превозно средство може да носи приходи.
- кредит за започване на собствен бизнес - рискован кредит, при който може и да не се получи нищо. Тогава е ясно. Но ако бизнеса заработи?
- кредит за обучение и образование - инвестирането в себе си е една от най-добрите възможни инвестиции. Защото човек може да стане и клошар, но може и да стане милиардер. Но ние не сме алчни:) 
- кредит за компютър, или други информационни технологии, използвани за бизнес.

     За да се промени материалното ви състояние, трябва да се промени начина на мислене. Това е първата стъпка. Забравете харченето на готови пари, или на кредит. Започнете да мислите в посока на увеличаване на активите, а не на пасивите. Може да не станете милионери, но поне няма да станете клошари.
      image  



Гласувай:
6



1. анонимен - Най-добре без кредит
23.01.2012 23:10
Вместо да се пълнят гушите на банкерите, които нищо не създават, а печелят на гърба на хората, най-добре без кредити.
цитирай
2. tomov8 - До 1
24.01.2012 18:07
По твоята логика по-добре без коли, болници, самолети и т.н. Банките и кредитите могат да са полезни, ако са по някакви нормални правила.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: predpriemach
Категория: Бизнес
Прочетен: 78095
Постинги: 4
Коментари: 45
Гласове: 59
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031