Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2012 14:40 - Как да започнем собствен бизнес?
Автор: predpriemach Категория: Бизнес   
Прочетен: 29545 Коментари: 7 Гласове:
11

Последна промяна: 19.01.2012 02:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Все повече хора си задават този въпрос, след като достигнат едно определено ниво на развитие в живота и професията си.
          Има много предимства, както и недостатъци на това да работиш за себе си, но това е тема на друг постинг.
        Днес ще се опитам да дам кратки насоки за началото при стартиране на собствен бизнес в България, в условията на криза. Няколко са важните неща:

1. Идеята - imageза да започнете собствен бизнес трябва да имате ясна идея какъв ще бъде той, в каква сфера ще е. За препоръчване ако това ще е първия ви бизнес - нека да е нещо, в което имате опит.

2. Човекът - imageтова сте вие. Преценете внимателно вашето образование, опит, квалификация във сферата, в която искате да започнете бизнес
. Ако е необходимо, започнете допълнително обучение, за да получите повече знания, увереност и самочувствие.

3. Клиентитеimage това са хората, които ще дават парите си за вашия продукт/услуга. Създайте профил на клиента – пол, възраст, местоживеене, начин на живот, доходи, интереси. Или ако клиентите ще са ви фирми – съберете информация за тях. Опитайте се да „влезете в обувките” на клиента – вие бихте ли си купили този продукт/услуга? Поразпитайте също така близки хора, за които сте сигурни, че няма да ви откраднат идеятаJ

 4. Конкурентите –  imageтова са хората, с които трябва да се състезавате за парите на горната група. Направете си досиета с инфо за всеки конкурент с информацията която можете да намерите. А най-хубаво е да започнете бизнес, в който няма конкуренцияJ

 5. Финансирането  -image най-трудния и проблемния аспект на това да започнеш собствен бизнес. Но ако има желание – ще се намери и начин, а ако няма желание – ще се намери оправдание. Много отчаяни хора, които заминават да работят в чужбина взимат на заем и намират пари, с които могат да започнат бизнес тук, който може да им донесе повече пари, отколкото ако мият чинии по 12 часа на ден.
     Преди всичко трябва да направите оценка какъв начален капитал ще ви е нужен да започнете, както и да обезпечите бизнеса за минимум 6 месеца, в които да започнете да генерирате преходи. Най-добре е да намерите съдружник, като по този начин ще поделите риска, а и две глави мислят винаги по-добре от една.

    (темата за източници на финансиране на стартиращ бизнес ще бъде обсъдена в отделен пост)

 6. Започването -  imageда предположим, че до тук всичко е направено – има идея за бизнес, има подготвен човек, има план, има и пари. Откъде да се започне? Ето няколко задължителни стъпки, без които няма как да започнете:

- Регистриране на търговско дружество
– ЕТ, ЕООД, ООД и т.н. Ако сте сам, ЕООД е най-удачната форма. В момента може да се регистрира с минимален капитал от 2 лв. Ако сте със съдружник ООД е подходяща форма, и разбира се гледайте да сте 50/50, за да няма после сакатлъциJ

- Създаване на уебсайт и фейсбук страница
– без тези неща сте г-н НИКОЙ в бизнеса – абсолютно задължителни.

- Намиране на счетоводител/счетоводна фирма
– също задължително условие, за да извършвате стопанска дейност. А и добрия счетоводител може да ви помогне многоJ

Откриване на банкова сметка – започнете отначало да работите с една банка, и по този начин в бъдеще, ако бизнеса ви се развие добре, ще имате добри условия за кредитиране. Но повечето банки искат поне 6 месеца дейност и някакви активи, за да кредитират. Така че, банките са вариант, когато бизнеса ви вече е факт.

- Наемане на търговски площи
– офис, магазин, склад, цех – каквото е необходимо за извършване на дейността. В момента предлагането е голямо, а търсенето не чак толкова, така че имате силата да се пазарите. Ако имате време и желание, търсете си сам, а ако не - ползвайте агенция за недвижими имоти. Става по-бързо.

- Подбор на персонал
– ако ще работите сам, персонал няма да ви трябва, но ако ще наемате хора, не правете грешката да търсите „хора до 30 г с 20 г стаж и готови да работят за 300 лв” – качествените професионалисти просто ще ви подминат като малка гара.

- Организация на бизнеса
– нека от самото начало всеки да си знае точно задълженията и за какво е отговорен, за да не се губи време. Ако имате персонал, обвържете заплатите с постигнатите резултати. Плащайте за свършена работа, а не за време.

- Популяризиране на дейността/продукта/услугата
– трябва ви малко реклама, ПР, събития, разгласяне от уста на уста и всякакви начини и техники потенциалните потребители да разберат за вас. Това също е отделна тема.

     Това е само кратко нахвърляне на нещата, които трябва да са ви ясни и да свършите, за да започнете собствен бизнес. Разбира се няма как в една статия да се напишат принципите на мениджмънта, маркетинга, финансите и икономиката, но поне е едно начало. Надявам се да съм бил полезен на хората, които искат да работят за себе сиJ

 




Гласувай:
11



1. анонимен - А ще има ли други по-подробни пос...
18.01.2012 18:17
А ще има ли други по-подробни постинги?
цитирай
2. predpriemach - Да
18.01.2012 19:00
анонимен написа:
А ще има ли други по-подробни постинги?


Да, надявам се с това се постави едно добро начало
цитирай
3. анонимен - Лесно е...
18.01.2012 22:52
Площад "Славейков" е пълен с книги за това как да станем милионери. Какво чакате? Купувайте! Купувайте!
цитирай
4. predpriemach - Книгите
18.01.2012 23:03
анонимен написа:
Площад "Славейков" е пълен с книги за това как да станем милионери. Какво чакате? Купувайте! Купувайте!


Във всяка една книга пише, че богат можеш да станеш, само ако наистина го искаш и си готов да работиш за това. Защото, ако имаш желание, ще намериш начин, а ако нямаш желание - ще намериш оправдание. Още в Библията е казано - Бог помага, но в кошара не вкарва и помогни си сам, за да ти помогне и Бог.
цитирай
5. italika - Чудесна идея!
19.01.2012 16:23
Това е хубава идея, защото много хора, които искат да се занимават със собствен бизнес, нямат идея откъде да започнат.
цитирай
6. aquaservice - Фейсбук рекламата
22.01.2012 20:23
аз направих тая грешка да регистрирам фейсбук група за бизнеса, което от една страна е добре че е профилирана и по-насочена, от друга просто групите не са предназначени дотолкова за реклама както страниците!
Сайта е задължителен разбира се!
Бих Добавил и блог, макар че за самия мен е ново това!
А доколко трябва да започнем във сфера която чудесно познаваме - мисля че бихме си спестили време и пари ако е така!
цитирай
7. motsi - Площад "Славейков" е ...
22.06.2013 00:46
predpriemach написа:
анонимен написа:
Площад "Славейков" е пълен с книги за това как да станем милионери. Какво чакате? Купувайте! Купувайте!


Във всяка една книга пише, че богат можеш да станеш, само ако наистина го искаш и си готов да работиш за това. Защото, ако имаш желание, ще намериш начин, а ако нямаш желание - ще намериш оправдание. Още в Библията е казано - Бог помага, но в кошара не вкарва и помогни си сам, за да ти помогне и Бог.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: predpriemach
Категория: Бизнес
Прочетен: 78022
Постинги: 4
Коментари: 45
Гласове: 59
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031